N-am sa intru (inca) pe taramul trailerelor, desi o voi face in curand, pentru ca prea ma fascineaza domeniul asta, de la maniera in care sunt facute, la cat de mult/putin reusesc sa transmita din atmosfera filmului.
De multe ori sunt reale carti de vizita pentru un film si te conving sa-l vezi, chiar daca in final ramai dezamagit. Sunt exploatate si valorificate punctele forte ale peliculelor, este o cosmeticizare (de multe ori fortata) a elementelor care se stie ca nu au kumm sa dea gres.
Dar ce se intampla cu posterele? Ne atrag ele oare atat de mult atentia incat sa ne dorim neaparat sa vedem un film? Cat de multe reusesc sa comunice ele despre natura productiei pe care o reprezinta? Intr-un fel, ma gandesc ca este chiar si mai greu sa faci un poster reusit decat un trailer, pentru ca din infinitatea de imagini ce compune un film, trebuie sa alegi una singura.
Si nu ma refer la clasicele “etichete” in care sunt trantiti la gramada actorii principali, pe un fundal care are (eventual) legatura cu subiectul filmului, ci la acelea care se aleg simbolurile si imbina intr-o maniera artistica o imagine frumoasa (aici intra si estetica uratului sau a grotescului) cu ceea ce se intampla in film, dar intr-o maniera inteligenta.
Va provoc la o competitie nevinovata, in ideea de a vedea cine reuseste sa gaseasca cele mai multe postere BUNE, in acest termen generic incluzandu-se elementele pe care le-am enumerat anterior.
Puteti reveni cu postere ori de cate ori va mai aduceti aminte de vreun film, sau va pica ochii pe vreun poster care considerati ca merita atentia noastra.