Gelozia: boala, binecuvantare sau etapa normala in viata sentimentala?

gelozia

Gelozia e poate cea mai grava problema a unui cuplu si cea de care ti-e frica din primul moment al relatiei pana in ultimul. Nu exista persoana sau cuplu care sa nu fi trecut prin ea sau care nu o va experimenta. Indiferent din ce punct de vedere privim si indiferent cum ne vedem pe noi, toti am fost sau vom fi, macar o data in viata noastra sentimentala, gelosi.

Dar gelozia nu e cu totul rea. De multe ori ajuta la fidelitate, ajuta la a descoperi ca acel cineva e sau nu e bun pentru tine, sau ajuta la a afla lucruri pe care, altfel, jumatatea ta nu avea curaj sa ti le spuna. Dar ce facem cand iese de sub control, cand e dusa la extrem? Cum o combatem, dar, si cum ne confruntam cu ea? Cand e gelozia buna si cand e rea? Asta ne intereseaza de fapt, desi, nu putem sa spunem un timp anume, gen, in primele 3 luni de relatie e buna, ca asa ajungi sa-l cunosti pe celalalt si risti mai putin cat va sedimentati relatia, sau, e buna dupa primele 3 luni, ca sa ai timp ca celalalt sa te placa indeajuns cat sa nu-ti vada accesele de gelozie.

Gelozia nu se eticheteaza si nici nu se coordoneaza. Se poate insa controla, dar numai daca vrem, si, surprinzator, doar partial pe baza de incredere; pentru ca principalul vinovat de gelozie nu este, in cele mai multe cazuri, partenerul, ci propria noastra minte.

Da, intr-adevar, noi coacem gelozia, noi ne cream propriile fantasme si motive de sperietura, noi cream rutina controlului zilnic. Sigur, se poate ca celalalt sa fii fost toata viata un player, un tip care schimba prietenele des, care nu tinea la nimeni si care nu dadea atentie la dorintele si cerintele partenerei. Sau, se prea poate ca tipa sa fii fost una care si-a inselat prietenul cu un tip, ca sa fie dupa cu ala, iar pe respectivul, cand s-a plictisit de el, l-a lasat pentru tine. Si nu se intampla doar in filme, din contra, scenariile cele mai urate si ciudate sunt cele pe care nu poti sa ti le imaginezi, cele din viata de zi cu zi.

Asa ca am putea spune ca o doza de gelozie este buna; de asemenea, se poate spune ca aceasta doza este buna atunci cand ea provine din iubire, nu din insecuritate sau o lipsa foarte mare de incredere. Da, se poate ca prietenul tau sa aprecieze anumite actrite si sa zica ce bune sunt, sau sa se mai uite dupa tipe pe strada. Dar nu va fii niciodata cu actritele respective, iar, referitor la tipele de pe strada, nu sunt atat de importante atata vreme cat stii ca el te iubeste, cat stii ca el tot pe tine te tine de mana, chiar si cand intoarce capul dupa ele, ca el tot la tine vine mereu, iar atentia si complimentele lui iti sunt adresate. In fond, se poate aprecia o alta persoana si cu prietenul sau prietena langa, dar, trebuie facut acest lucru cu masura, si nu atata vreme cat stii ca exagerezi, sau ca respectivele comentarii pot rani persoana iubita.

Si atunci, cand e gelozia rea? Cand provine din lipsa increderii? Da, e rea atunci, dar e și justificata. Stim de ce suntem gelosi, stim de ce nu avem incredere. Dar, atunci, de ce mai stam cu persoana respectiva, cand mai mult ne facem sange amar, decat ne bucuram si suntem fericiti? Poate fiindca neincrederea provine, in mare parte, din mintea noastra?

Da, daca in mintea noastra se creaza scenarii, daca in mintea noastra se coc to felul de idei,de ipostaze, se interpreteaza tot si nimic nu scapa atentiei noastre, nici cel mai mic detaliu, atunci gelozia e ceva rau si noi trebuie sa lucram, in primul rand cu noi, si dupa si cu cel de langa. Daca am eliminat cauzele care provin de la noi si tot mai suntem gelosi, atunci inseamna ca si cealalta persoana are o parte de vina si trebuie facut ceva daca vrem sa mai continuam relatia, eventual intr-un ritm normal.

A sta sa verificam arhiva convorbirilor pe mess, sau a verifica numerele de telefon din agenda celuilalt, sau a suna prietenii lui/ei pentru a vedea daca persoana respectiva e acolo unde zice ca s-a dus, e deja e un pic mai mult decat o etapa normala dintr-o relatie. Cand asta se intampla, ceva merge teribil de rau si masuri trebuie luate, fie inspre o despartire, fie inspre o discutie cat mai sincera despre iubirea ce inca mai dainuie.

Totusi, mai exista un fel de gelozie care se poate incadra in tonusul normal, fara pericolul de a fi rea sau buna: gelozia cand cineva se uita la prietenul sau prietena ta, cand stii ca cineva o doreste pe persoana de langa tine, gelozia cand vezi ca mai e prieten/a cu fostul sau fosta, desi relatia lor s-a terminat demult, sau s-a terminat cu cel iubit fiind ranit; acest tip de gelozie te loveste pentru ca te intereseaza cel de langa, pentru ca il/o iubesti si stii ca doar persoana respectiva conteaza pentru tine. Iar atunci, pentru cateva secunde, e normal sa fii o persoana geloasa; inseamna ca sentimentele tale pentru celalalt sunt vii, sunt inca acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.