Suntem in plin razboi economic. Nu stii ce inseamna asta? Nici eu nu stiu prea clar, asa ca o sa scriu in cuvintele mele.
E ceva de genul ca nemtii, de exemplu, isi doresc la nivel colectiv o economie mai puternica decat a noastra, cu intentia evidenta de a duce un trai mai bun, mai indestulat, decat noi.
Ce inseamna sa traiesti intr-o economie? Nici asta nu stiu prea bine. Cred ca e ceva de genul sa fii platit de o companie care plateste taxele pentru munca ta catre acea economie, iar cu banii pe care ii castigi sa iti cumperi produse din aceeasi economie.
Evident, totul e legat si corelat la nivel global acum, dar vorbim de taxele din munca si de pastrarea celei mai mari parti a banilor pe care i-ai castigat in economia in care traiesti, in conditiile in care exista economii nationale.
Momentan e evident ca nemtii traiesc mai bine decat noi, deci e destul de evident cine castiga. Au autostrazi, au spitale, au educatie. Plus, cu veniturile lor, pot trai boiereste in multe alte tari.
Dar sa nu uitam ca noi toti, la inceputul vietii noastre, am primit de la economia asta cel putin educatie si sanatate, asa bune-mai-mult-proaste, cum au fost.
De aceea, in acest context, oare ii putem cataloga in doua-trei categorii pe cei care decid sa schimbe economia Romaniei pe o economie din alta tara?
Dintre ei, sunt unii care poate aduc grosul productivitatii lor inapoi in economia asta. Si ei sunt momentan una dintre putinele binecuvantari economice de care avem parte.
Ar fi super tare daca am propune la nivel de societate un mod de a masura mai exact care sunt conditiile pentru a te incadra in aceasta categorie. Astfel incat fiecare dintre cei plecati ar putea sti daca se incadreaza sau nu.
Apoi sunt altii la care doar o parte din productivitate se intoarce, dar investita cu impact maxim, bazat si pe cunostiintele pe care le-au acumulat acolo unde sunt. Adica nu ne trimit cea mai mare parte, dar investesc in zone importante din Romania, precum educatia. Si aici ar fi util sa avem o modalitate de a masura.
E evident mai complicat decat pentru categoria anterioara, dar ar fi util pentru noi si pentru ei sa stim daca le suntem recunoscatori pentru ce fac sau nu fac suficient.
Si la final sunt cei a caror productivitate se duce complet in alta economie. Cei care au plecat de buna voie si care au uitat ca au o datorie morala, sunt de acord ca impusa fortat asupra lor, prin locul nasterii.
Cei care uita ca asa cum au fost ei copii in tara asta, asa exista in continuare copii in tara asta. Cei care se duc de buna voie in alta tara si au grija, ca si societate, de viitorul copiilor din tara in care au ajuns.
Motivul pentru care sunt unde sunt este ca au primit ceea ce au primit, bun-rau, cand au fost copii. Daca s-ar fi nascut intr-un sat uitat de lume din Stan-uri cred ca viata lor ar fi aratat diferit.
Si daca s-ar fi nascut intr-un sat uitat de lume in Stan-uri, datoria lor morala de-a lungul vietii era de a ridica nivelul acelui sat uitat de lume, de a ridica nivelul tarii in care si-au inceput calatoria vietii.
Nu sunt nationalist. Nu ii urasc pe nemti, nu ii urasc pe americani, nu ii urasc pe iranieni sau pe chinezi.
Si ca roman, mai rar intalnit, nu ii urasc nici pe tigani. Suntem cu totii oameni si intr-o zi, poate, vom fi cu toti o singura tara. Doar ca inca nu a venit acea zi.
Pana la acea zi in care vom fi toti pe pamant un singur popor, sa nu uitam ca suntem in plin razboi economic. Si sa nu uitam ca in orice razboi, cei care schimba taberele sunt importanti la inclinarea balantei, in functie de cum si de cine sunt folositi.
De aceea scopul intregii discutii este sa scadem procentul oamenilor din ultima categorie si sa ii mutam intr-una din primele doua categorii. Cine vrea sa propuna un sistem?