Sfaturi pentru a ajuta pe cineva sa renunte la fumat

  • -Fii incurajator: Niciodata sa nu spui cuiva ca este “prea greu” sa se lase de fumat. Desi nicotina da dependenta, este totusi posibil sa depasesti o dependenta. Incearca sa ii spui persoanei dragi ca tu stii ca poate sa faca acest lucru- asa cum de exemplu a invatat sa mearga pe bicicleta atunci cand era copil sau a luat o nota mare la un examen mai greu, in momentul in care s-a hotarat sa faca acest lucru.
  • -Daca persoana draga foloseste un anumit medicament, aminteste-i sa il ia: studiile au aratat ca medicamentele si terapiile de inlocuire a nicotinei chiar pot sa ajute oamenii sa renunte la fumat. Nu vrei sa ii cicalesti, dar le poti aminti mai finut ca trebuie sa isi ia medicamentele.

Desi aproape 70% dintre fumatori spun ca vor sa se lase de fumat, conform Centrului Pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, altii nu sunt inca pregatit sa renunte la acest obicei. Daca o persoana draga care fumeaza inca nu e pregatita sa se lase de fumat, le poti sublinia beneficiile aduse de renuntatul la fumat: de exemplu, o sa poata dormi mai bine, o sa respire mai usor si isi pot reduce riscul de a suferi de cancer sau de afectiuni cardio vasculare.

Cel mai mult conteaza este faptul ca trebuie sa ai multa rabdare cu o persoana care incearca sa se lase de fumat. Daca mai are momente de slabiciune, fii bland si nu judeca. Sustinerea ta morala ar putea fi un factor cheie care sa ii ajute cu adevarat sa se lase de fumat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.