Cele mai mari festivaluri de cinema

festivaluri-de-cinema,

Iata doua festivaluri de cinema care au loc in nordul Africii aproape in acelasi timp si care, alaturi de la festivalul din Dubai (imbatabil la capitolul finantare si premii) isi disputa importanta in peisajul cinematografic din Maghreb : festivalul de la Cairo, aflat la a 31a editie si care care tocmai s-a terminat vineri si festivalul de la Marrakech aflat la editia cu numarul sapte si care a preluat stafeta debutind tot vineri.

Al 31-lea Festival de la Cairo (28.11-7.12) a adunat 19 filme din 16 tari in competitia internationala pentru Piramida de Aur, precum 13 filme arabe in competitia pentru cel mai bun film arab, si a totalizat 153 de filme proiectate in perioada festivalului.

Presedintele juriului a fost desemnat Nicholas Roeg, iar printre invitati s-au numarat Matt Dillon si Harvey Keitel.

Cel mai bun Film și cel mai bun regizor

Premiul pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor: “L’ennemi intime” de Florent Emilio Siri a fost apreciat ca fiind un “avertisment cu totul aparte la lipsa de sens a luptelor armate “( Nicholas Roeg).

Filmul se inspira din citeva momente cu totul funeste din razboiul de independenta al Algeriei, repune pe tapet problema torturii, a problemelor de constiinta pe care o lupta absurda le poate suscita in mintile soldatilor francezi, in egala masura calai si victime in acest razboi.

Cel mai bun debut : “Opera” de Juan Patricio Riveroll pentru “nonsalanta deliberata cu care a sfidat regulile cinematografice” (Nicholas Roeg).

Cel mai bun film arab: “Waiting for Pasolini” de Daoud Oulad Syad (Maroc).

Au fost organizate proiectii speciale care i-au  omagiat pe actorii Hugh Hudson, Harvey Keitel, Matt Dillon si Aimee Mullins.

Sectiunile festivalului au cuprins: New Arab Cinema, New Romanian Cinema, New Moroccan Cinema, Turkish Cinema, Guest of Honour: British cinema, etc.

Al 7-lea Festival international de film (FIFM) de Marrakech (7.12-15.12) este considerat a propaga un spirit mai novator si mai creativ decit cel de la Cairo, poate pentru ca este mai “tinar” in panorama nord-africana.

Anul acesta organizatorii  doresc sa acorde premii de onoare actorului Leonardo di Caprio (invitat special al festivalului si aflat in Maroc cu ocazia filmarilor la ultimul film al lui Ridley Scott ) si regizorului marocan Mustapha Derkaoui (care are  mai mult de zece filme de cinema la activ precum si citeva seriale de televiziune).

In competitie vor intra 14 filme, iar cistigatorul va fi recompensat cu Steaua de Aur. 110 filme vor fi proiectate pe toata durata  festivalului.Vor fi  organizate proiectii omagiale ale cinematografiei egiptene, selectii din filmografia lui Leonardo di Caprio.

In ceea ce priveste regizorii omagiati, se remarca Mustapha Derkaoui, Shinji Aoyama si Abel Ferrara.  Presedintele juriului este Milos Forman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.